Wanneer het vakantie is, dan is het natuurlijk logisch dat je kinderen wat later naar bed gaan, dan anders het geval is. De wekker gaat immers niet zo vroeg als normaal, waardoor ze dus voldoende slaap zullen krijgen. Toch blijft het voor veel ouders lastig om hier op de juiste manier mee op te gaan. Vooral tijdens een korte vakantie, van een week, is het namelijk belangrijk dat ze in hun ritme blijven. Om ervoor te zorgen dat je dit lukt, hebben we een aantal handige tips voor je. Omdat ouders het nog wel eens lastig vinden om de discussie met hun kind aan te gaan, is het raadzaam deze tips goed door te lezen.

Hoe laat gaat je kind naar bed tijden de vakantie?

Tijdens de vakantie bepaal je als ouder natuurlijk helemaal zelf wanneer je kind naar bed gaat. Toch is het wel belangrijk ervoor te zorgen dat het niet te laat wordt voor een kind. Want ondanks het feit dat ze misschien wel voldoende uren slaap krijgen, kan de kwaliteit van slaap na een bepaald tijdstip drastisch minder zijn. Wat je vaak ziet, is dat de meeste kinderen zo ongeveer een uur tot anderhalf uur later naar bed gaan tijdens de vakantie. Omdat het voor ieder kind  verschillende is of ze er wel of niet goed tegen kunnen, is het goed als ouders belangrijk om dit afhankelijk van hoe jouw kind hierop reageert, te bepalen.

Zorg dat je de routine behoud

Op het moment dat de kinderen een week vakantie hebben, is het verstandig om dezelfde routine als anders aan te houden. Wanneer je dit namelijk niet doet, dan is de kans vrij groot dat je kind het bij aanvang van de eerste schooldag moeite heeft met opstaan. Doordat de tijd namelijk te kort is om weer in het oude ritme te komen, is het met een week vakantie dus niet verstandig ze de hele week later naar bed toe te doen. Uiteraard is een dag geen enkel probleem, maar beperk het wel tot een maximum van 2 dagen. Je zult zien dat je niet alleen jezelf, maar ook je kind hier een plezier mee doet. Dit geldt overigens niet alleen voor je kinderen, maar zorg ook dat je zelf routine behoud tijdens de vakantie. Dus ga je normaal twee keer per weet in je sportbeha hardlopen, doe dit dan ook tijdens je vakantie.

Bouw het langzaam weer af

Net als dat wanneer je gaat hardlopen in je sportbeha anita en je dit stap voor stap opbouwd, is dit ook belang om te doen met de bedtijden van je kinderen. Helemaal wanneer het zomervakantie is en ze de eerste paar weken een stuk later naar bed gaan dan normaal, is het verstandig om dit in aanloop naar de eerste schooldag stapsgewijs af te bouwen. Stel dat je kind normaal om 20.00 uur naar bed gaat en tijdens de vakantie was dit 22.00 uur, dan is het verstandig om iedere twee dagen een kwartier eerder naar bed te gaan. Zo is je kind binnen een week weer op het oude tijdstip. Zorg er uiteraard wel voor dat ze tijdens deze week op op tijd op staan, zodat ze ook hier weer aan wennen.