Naarmate je kind groeit, kun je je afvragen wat geschikte nachtkleding is voor baby’s, peuters en schoolgaande kinderen. Het kan lastig zijn om pyjama’s te vinden die aan alle eisen voldoen wat betreft comfort, veiligheid en gemak. Dit artikel laat zien hoe je de beste nachtkleding voor baby’s en kinderen kiest, zodat je kleintjes goed kunnen slapen. 

Baby

Als richtlijn moet je je baby in één laag meer kleden dan een volwassene comfortabel zou vinden. De Amerikaanse Academie voor Kindergeneeskunde (AAP) beveelt aan dat baby’s zonder deken slapen om het risico op wiegendood te verminderen, maar het is niet nodig om te veel te bundelen. Op een warme nacht kun je je baby aankleden in ademende katoenen pyjama’s, een onesie of zelfs gewoon een luier in combinatie met een lichtgewicht inbakerdoek. Probeer op een koelere nacht een onesie met lange mouwen of een pyjama met voeten in laagjes met een inbakerdoek of slaapzak eroverheen. 

Nachtkleding voor baby’s die aan de voorkant of aan beide benen openklikt of ritst, kan het verschonen van luiers vergemakkelijken, maar vermijd touwtjes, slecht geplaatste sluitingen en andere elementen die een risico vormen voor je baby. Idealiter zou het slaappakje los en rekbaar genoeg moeten zijn om gemakkelijk aan te trekken, maar niet zo los dat het omhoog kruipt rond het gezicht of de nek van je baby. Geef de voorkeur aan natuurlijke materialen die de huid van je baby niet irriteren en kies goed passende kleding die in goede staat verkeert.

Peuter

Kies bij het kiezen van een pyjama voor je peuter voor zachte, ademende, chemicaliënvrije stoffen zoals katoen. Vermijd fleece en andere synthetische stoffen die niet zo goed ademen. Als het koud is, kun je sokken, een onesie of een pyjama met voetjes gebruiken. Hoewel je wilt dat pyjama’s goed passen, mogen ze de bewegingsvrijheid niet overdreven beperken. Peuters vinden het misschien leuk om hun favoriete pyjama voor de nacht uit te zoeken, dus voel je vrij om dit op te nemen in hun bedtijdritueel. Natuurlijk zou het raar zijn als ze heren boxershorts willen dragen, dus controleer wel wat ze dragen als ze in bed gaan.  

De meeste peuters beginnen hun eigen te gebruiken deken tussen de een en twee jaar. Desalniettemin hebben peuters de gewoonte om hun dekens van zich af te trappen, dus kleed ze dienovereenkomstig aan. Als je moeite hebt om ze de dekens aan te laten houden, maken veel bedrijven ook slaapzakken voor peuters. Het is daarnaast een goed idee om te kiezen voor vlamvertragende of nauwsluitende nachtkleding. Dit voorkomt brandgevaar. Misschien wil je het label controleren om er zeker van te zijn dat de pyjama geen chemische vlamvertragers bevat. Het is ook een goed idee om op te passen voor losse touwtjes, kapotte ritsen of andere verstikkings- en wurgingsgevaren. 

Schoolgaande kinderen kunnen comfortabele pyjama’s dragen die geschikt zijn voor de temperatuur. Op den duur zal je zoon zelfs alleen maar mannen ondergoed willen dragen als hij op bed gat. Vervang pyjama’s zodra ze onherstelbaar gescheurd, versleten of ruw zijn door te veel wassen of losse onderdelen hebben die een gevaar vormen.