Wanneer de tijd is aangebroken dat je kinderen gaan logeren bij opa en oma, kan dit zowel voor jou als voor je kinderen een spannende gebeurtenis zijn. Om ervoor te zorgen dat het logeerpartijtje soepel verloopt en iedereen optimaal van de tijd kan genieten, hebben we een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet. Zo is het allereerst belangrijk om te zorgen dat je een goede mom bag koopt voor het geval je kleine al na een aantal maanden bij opa en oma gaat slapen. Een mom bag is namelijk een luiertas die is voorzien van allerlei vakken, zodat je de spullen die je nodig hebt, allemaal gemakkelijk binnen handbereik hebt.

Bereid jezelf en de kinderen goed voor

Zorg ervoor dat zowel jij als je kinderen goed voorbereid zijn op het logeren bij opa en oma. Maak samen een lijstje met spullen die ze nodig hebben, zoals kleding, favoriete knuffels en eventuele medicatie, pak samen de puffer tas in, zodat jullie zeker weten dat er niets wordt vergeten. Bespreek ook wat ze kunnen verwachten tijdens het logeren, zoals regels en andere dingen die bij opa en oma gelden. Het is namelijk wel belangrijk om ze hierop voor te bereiden. Je zit er namelijk niet op te wachten dat de verwachtingen van de kinderen veel te hoog zijn en ‘s avonds de telefoon gaat en ze je huilend vragen of ze opgehaald kunnen worden.

Vertrouwen is belangrijk

Opa en oma kennen je kinderen natuurlijk door en door, maar het is belangrijk dat je als ouder ook het volste vertrouwen hebt in Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je ouders, dus opa en oma als wat op leeftijd zijn. Het is dan wel belangrijk dat je zeker weet dat ze ook fysiek in staat zijn om voor de kinderen te kunnen zorgen. Is dit het geval, zorg er dan ook voor dat je ze dit laat merken. Vooral wanneer het hun eerste kleinkind is, is het belangrijk om ze het gevoel te geven dat je de kinderen met een gerust hart bij ze achterlaat. Spreek duidelijk af dat ze altijd kunnen bellen als er iets is. Dit geeft niet alleen jezelf een fijn gevoel, maar is voor de kinderen vaak ook net even wat fijner.

Geniet van je eigen vrije tijd

Een logeerpartijtje bij opa en oma is niet alleen leuk voor de kinderen, maar ook voor jou als ouder. Maak gebruik van deze tijd om even tot rust te komen, quality time met je partner door te brengen of om leuke dingen te doen waar je normaal niet aan toe komt. Vooral wanneer je merkt dat het allemaal goed gaat, is het ook leuk om dit iedere paar weken te doen. Dit is voor de kinderen leuk, voor opa en oma leuk en natuurlijk ook ontzettend goed voor jullie relatie. Vooral wanneer het jullie eerste kindje is en alles nieuw is, is dit natuurlijk ontzettend wennen. Des te belangrijker is het om ook af en toe even tijd voor elkaar te maken.