We weten natuurlijk allemaal dat voldoende slaap ontzettend belangrijk is voor de ontwikkeling en gezondheid van een kind. Maar wist je dat de bedtijd van je kind ook invloed kan hebben op zijn of haar gedrag? Omdat nog lang niet iedere ouder zich hiervan bewust is en dit wel zou moeten zijn, hebben we een aantal voorbeelden en tips voor je, die je hierbij kunnen helpen. Nu snappen we echt wel dat het soms een uitdaging is om je kind op tijd naar bed te krijgen, maar is het wel belangrijk je ervan bewust te zijn dat voldoende slaap meer is dan alleen het uitrusten en weer vol energie aan de volgende dag beginnen. Speciaal daarom delen we een aantal handige tips en vertellen we je ook wat de exacte relatie is tussen je juiste nachtrust en het gedrag van je kind.

De link tussen bedtijd en gedrag

Voldoende slaap is voor zowel volwassen, als voor kinderen ontzettend belangrijk. Zorg er dus voor dat je dochter op tijd in haar meisjesbed ligt en je zoon natuurlijk ook in zijn bed. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een onregelmatig slaappatroon bij kinderen kan leiden tot stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en concentratieproblemen. Dit komt doordat een verstoord slaapritme het circadiane ritme van je kind kan verstoren. Dit klinkt ontzettend ingewikkeld, maar het is niets meer dan het systeem dat de biologische klok regelt. Dit geldt overigens niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Je kunt je dus wel voorstellen wat het effect is van te weinig slaap.

Je zorgt voor ritme

Voor kinderen is er niets zo belangrijk als een goed ritme. Dat wil zeggen dat ze weten hoe laat ze naar bed gaat, hoe laat ze opstaan en ook hoe de verdere dag verloopt. Het is dus ook niet zo vreemd dat het effect van een vaste bedtijd voor een kind ontzettend prettig is. Zo weten ze precies waar ze aan toe zijn, zodat ze dit ook in hun verdere leven kunnen meenemen. Als ouders is het dus de belangrijke taak om een zo duidelijk mogelijk schema te maken voor je kind. Stel dat ze om 14.00 uur uit school komen, dan is het belangrijk dat ze weten dat er ook huiswerk gemaakt moet worden. Dit kan beneden aan de keukentafel, maar ook op hun eigen slaapkamer onder de halfhoogslaper, waar ze een eigen bureau met spulletjes hebben. Je zult zien dat wanneer je je kind structuur biedt, ze hier het beste op reageren en daarmee ook klaar worden gestoomd voor de toekomst.

Tips voor een goede bedtijd

Je kent ze wel, die ouders die zeggen dat de kinderen mogen opblijven tot het donker wordt. Ontzettend leuk, maar hoe ga je hiermee om in de zomer, wanneer het vaak pas na 21.00 en zelfs 22.00 uur donker is? Je doet er dus veel verstandiger aan om je kind te leren klokkijken. Zo voorkom je discussie en zul je merken dat ze een stuk gemakkelijker naar hun kamer gaan. Belangrijk is wel dat je ze voorbereid. Helemaal op het moment dat ze nog niet zo goed klok kunnen kijken. Hoe zou je het namelijk zelf vinden wanneer je middenin een spannende film ineens naar bed toe moet?