Niet alleen je kind, ook jij moet elke nacht lekker kunnen slapen. Naast inslapen hebben veel mensen ook moeite met lekker doorslapen. Word jij elke nacht een paar keer wakker? Misschien heb je het bijvoorbeeld te koud? Iets simpels als huissokken voor heren kan dan helpen. Dit zijn vijf tips voor mensen die moeite hebben met doorslapen.

Let op de temperatuur

Misschien wordt jij ‘s nachts vaak wakker van de kou of juist badend in het zweet. Als je dit van jezelf weet kun je hierop inspelen door bijvoorbeeld je warmer te kleden in een pyjama en wollen sokken voor dames. Als je juist vaak zwetend wakker wordt, zet dan eens een raampje open tijdens het slapen.

Pas op met cafeïne

Ja zo’n kop koffie is heerlijk, maar kan niet alleen het inslapen bemoeilijken, maar ook de kwaliteit van je slaap en het doorslapen. Eigenlijk moet je na vijf uur in de middag helemaal stoppen met cafeïne. Let op: niet alleen in koffie, maar ook in frisdranken als cola, zwarte thee en pure chocolade zit cafeïne. Probeer het eens een paar dagen zonder. Merk je verschil in de kwaliteit van jouw slaap?

Heb je voldoende zuurstof?

Misschien wordt je ‘s nachts wakker omdat je het benauwd hebt. Voldoende kwalitatieve zuurstof is van cruciaal belang voor een goede nachtrust, zeker als het buiten warm is kan dit weleens een probleem worden. Het kan helpen om in de nacht of vlak voor je gaat slapen een raampje open te zetten. Of zet een paar mooie planten in je slaapkamer. Planten zuiveren de lucht en zorgen voor een gezondere luchtkwaliteit. Als je planten met een lekkere rustgevende geur neemt, zoals lavendel of kamille, kom je ook nog eens makkelijker in slaap.

Ligt je kussen goed?

Veel mensen liggen niet op het juiste kussen. Dit heeft niet alleen invloed op je slaapritme, maar kan ook vervelende rug- en nekklachten veroorzaken. Welk kussen het best bij jou past hangt af van jouw slaaphouding. Waar rugslapers vaak baat hebben bij een wat dikker en steviger kussen, kunnen buikslapers beter kiezen voor een wat dunner kussen en zijslapers voor een kussen dat meer het midden houdt tussen die twee. Als je een kussen hebt met een kunststof vulling kun je daar een beetje mee spelen en kijken of je met meer om minder vulling in je kussen misschien iets beter slaapt.

Let op je voeding

Ten slotte kan ook je voeding iets verbeteren aan je slaapritme. Het is bijvoorbeeld bekend dat veel rauwe ui en knoflook de slaap niet ten goede komt. Ook slapen veel mensen slecht na het eten van veel vlees of vette zuivel. Het is niet erg om in de avond voor je gaat slapen een beetje te snacken en met honger naar bed gaan is absoluut geen goed idee, maar voorkom dat je met een vol gevoel gaat slapen. Hier kan je niet alleen ontzettend opgeblazen van worden, maar het komt je nachtrust ook niet bepaald ten goede.