Hoe kies je de juiste bedtijd?

Als je kinderen hebt, wil je er natuurlijk voor zorgen dat je kinderen rond een normale tijd naar bed gaan. Daarom kan het als ouder soms lastig zijn om te bepalen wanneer je kinderen het beste naar bed kunnen gaan. Het kiezen van de bedtijd is iets waar veel ouders moeite mee hebben. Kinderen willen vaak het liefst zo laat mogelijk naar bed. Echter is dit niet altijd de beste optie om voor te kiezen. Daarom is het handig om te weten hoe je dit goed aan kan pakken. Om je hier een goed beeld van te geven, gaan we in dit artikel kijken hoe je de juiste bedtijd voor je kind kiest. 

Kijk naar de leeftijd van je kind

Het is als eerste aan te raden om naar de leeftijd van je kind te gaan kijken. Door naar de leeftijd van je kind te gaan kijken, is het mogelijk om te bepalen wanneer het kind het beste naar bed kan gaan. Een jong kind moet natuurlijk eerder naar bed dan een kind dat wat ouder is. De beste manier om dit aan te pakken, is door te kijken wanneer het kind wakker wordt. 

Een kind van 4 heeft nog veel slaap nodig. Zo ongeveer 12 tot 14 uur slaap per dag is aan te raden. Als je kindje om 7 uur wakker wordt, is het dan ook belangrijk om je kindje uiterlijk om 7 uur naar bed te doen. Op die manier kan je kind voldoende slapen. Voor elk kind is dit belangrijk. 

Kijk naar het kind zelf

Het verschilt natuurlijk ook per kind wat de beste optie is om voor te gaan. Een kind dat de hele dag druk bezig is en veel energie heeft, heeft ook meer slaap nodig. Daarom heeft het kind zelf ook een grote invloed op hoe laat hij of zij naar bed moet. Wel is het handig om hier een beetje een richtlijn mee aan te gaan houden. 

Verder is het natuurlijk niet nodig om je kind elke dag van de week rond dezelfde tijd naar bed te laten gaan. Vooral als ze wat ouder zijn, kun je je kind bijvoorbeeld in het weekend wat langer op laten blijven. Dit is echter vooral afhankelijk van het kind zelf. Op die manier weet het kind zelf ook waar hij of zij aan toe is. 

Laat je kind eerst nog op zijn of haar kamer wat doen

De beste manier om je kind naar bed te laten gaan, is door je kind op zijn of haar kamer eerst nog wat te laten doen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je kind nog even live radio luisteren laat. Zo kan je kind goed naar radio 2 luisteren. Als je kind dat leuk vindt, is dit natuurlijk een goede optie. Een half uur voordat je kind moet gaan slapen, kun je ze bijvoorbeeld naar boven sturen. Hierdoor kunnen ze zichzelf klaarmaken en worden ze ook een beetje moe. Dit is natuurlijk de beste optie.