Iedere avond moet je weer het gevecht aan met je kind om hem op tijd op bed te krijgen zonder dat je de hele avond hieraan kwijt bent. Hoe zorg je ervoor dat je kind goed luistert en dat hij vroeg kan slapen? Niet alleen om jou een zorgeloze avond te bezorgen, maar ook om je kind de nodige nachtrust te geven. De volgende ochtend staat er immers weer een vol programma met school en andere verplichtingen te wachten.

Duidelijke afspraken maken en visualiseren

Essentieel voor een kind is dat hij duidelijk weet waar hij aan toe is. Vaste afspraken en tijden zijn belangrijk in het jonge leven van een kind, zodat hij weet wat wel en niet mag. Afhankelijk van de leeftijd van het kind kun je zo duidelijk mogelijk maken wat de afspraken zijn. Op welke tijden moet er wat gebeuren voordat hij op bed gaat? Door het te visualiseren met tekeningen wordt het nog helderder voor hem. Begrijpt hij wat er van hem verwacht wordt, dan is de kans groot dat de avondrituelen al snel probleemloos verlopen. In plaats van iedere keer naar boven te moeten om je kind terug in bed te sturen, kun jij je met andere dingen bezighouden. Tijd om bijvoorbeeld een Ilse Jacobsen softshell regenjas te zoeken. Je was immers al zo lang van plan om een regenjas kopen heren.

Suikers en schermen voorkomen

Nadert de tijd om op bed te gaan en wil je de kans vergroten dat het in één keer goed gaat, dan is het belangrijk om een aantal zaken absoluut te vermijden. Na het eten hoef je je kinderen niet meer te sussen met snoepgoed of telefoonschermen. De suikers en schermpjes zorgen alleen maar voor meer onrust en activeren de kleine hersentjes. Slapen wordt hem echt niet, want de energie moeten ze weer kwijt.

Tijd nemen voor vaste rituelen

Wil je je kinderen op bed sturen, dan is het net als met het maken van duidelijke afspraken belangrijk om vaste rituelen te doen. Deze versterken de duidelijkheid die het kind nodig heeft. Een vast programma waarbij het kind zijn pyjama aantrekt, de tanden poetst en zich wast om vervolgens lekker in zijn warme bed te kruipen. Het ritueel gaat nog even door, want tot een bepaalde tijdstip mag hij nog even in zijn lievelingsboek lezen. Met een beetje geluk is hij zo moe, dat hij voor die tijd al in slaap valt. Wil je kind dat hij wordt voorgelezen, dat is natuurlijk ook een hele leuke ritueel waarmee hij de nodige aandacht van zijn ouders krijgt.

Niet slapen? Geen aandacht aan geven

Zit je na de rituelen eindelijk op de bank en is de rust teruggekeerd in huis? Helaas niet voor lang, want je kind komt alweer naar beneden om aan te geven dat hij niet kan slapen. Of je hoort hem krijsen vanuit de slaapkamer, omdat. De makkelijkste weg is om erheen te gaan en hem te zeggen te gaan slapen. De meest effectieve weg is om het gekrijs te negeren of om hem zonder woorden terug naar bed te sturen. Het kost tijd om het vol te houden, maar omdat het hem geen aandacht oplevert, zal hij deze strijd gauw genoeg opgeven.