Waar slapen voor de één een vanzelfsprekendheid is, is het voor de ander iedere avond weer een enorme strijd om maar in slaap te kunnen komen. Het kan zijn dat je teveel piekert over wat er allemaal thuis en op je werk gebeurt, maar het kan ook zijn dat er andere redenen aan ten grondslag liggen. Voldoende slaap is essentieel om goed te kunnen functioneren. Niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk. Omdat het ontzettend belangrijk is dat je voldoende slaapt, hebben wij een paar gezondheidsrisico’s voor je op een rijtje gezet, ook vertellen we je wat je kunt doen om wel te zorgen voor voldoende slaap.

De verschillende fases van het slapen

Op het moment dat we in bed gaan liggen en we vallen in slaap, dan gaan we door een aantal verschillende fases. Het is dus niet zo dat je 8 uur lang precies hetzelfde slaapt. De verschillende fases bestaan uit:

1. NREM-slaap (Non-Rapid Eye Movement): Deze fase is ook wel bekend als diepe slaap. In deze fase ontspant het lichaam en worden hersenactiviteit en lichamelijke functies geremd.

2. REM-slaap (Rapid Eye Movement): In deze fase bewegen de ogen snel onder de oogleden. Deze fase staat ook bekend als de droomfase omdat de meeste dromen tijdens deze fase worden ervaren.

3. REM-overgang: In deze fase worden bepaalde lichamelijke functies hersteld, waaronder de ademhaling en de hartslag.

4. Waken: Deze fase is de laatste fase van het slaappatroon en duurt ongeveer 10-20 minuten. In deze fase worden hersenactiviteiten hersteld en worden de ogen geopend.

Concentratie problemen

Wanneer je een keer een nacht wat minder slaapt, dan is dit vaak niet direct een probleem. Je voelt je waarschijnlijk alleen de dag erna wat minder fit, maar wanneer je die avond op tijd naar bed gaat, is het ook zo allemaal weer goed. Slaap je nu gedurende een langere tijd niet goed, dan loop je het risico dat je te maken krijgt met je concentratie. Doordat je hersenen niet voldoende rust hebben gehad, kunnen ze niet goed functioneren. De kans dat je je dan een stuk minder goed kunt concentreren, die is vrij groot. Vooral wanneer je op je werk of op school goed moet nadenken, dan sluipt een foutje er natuurlijk veel sneller in. Nu is het niet zo erg dat je in plaats van je werktas, je crossbody tas meeneemt en dus je lunch bent vergeten, maar is het wel kwalijk wanneer je een offerte vergeet te versturen, waardoor je een belangrijke opdracht misloopt.

Verminderde weerstand

Naast mentale klachten, krijg je na verloop van tijd ook te maken met gezondheidsklachten. Wat je vooral ziet, is dat de weerstand veel minder wordt. Vaak is dit te zien aan de kleur van huid en ook krijg je veel sneller blaren in je mond. Ook een griepje of ander virus ligt veel sneller op de loer. Slaap je nu een keer iets minder, dan is het vooral goed om wat suikers binnen te krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld wat dextrose tabletten in je heuptasje meenemen, zodat je wanneer je het gevoel hebt dat je inkakt, je er één kunt nemen.