Wanneer je kinderen voor het eerst naar school gaan, dan is dit voor zowel kind als ouders ontzettend spannend. Waar ze de eerste 4 jaren van hun leven weinig tot geen verplichtingen hadden, moeten ze nu ineens iedere dag naar school. Om er dan voor te zorgen dat je kinderen dit geen enkel probleem vinden, is het goed om tijdig te beginnen met het oefenen. Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat het voor een kind moeilijk te bevatten is wanneer ze ineens een stuk eerder naar bed toe moeten. Los van het feit of ze wel of geen klok kunnen kijken, hun biologische klok liegt natuurlijk niet. Om ervoor te zorgen dat je je kinderen leert om tijd naar te gaan, zul je merken dat ze een stuk fitter zijn en school ook veel leuker zullen gaan vinden. Hoe je dit doet, lees je hieronder.

Neem de tijd

Waar het naar bed gaan voor ons als volwassen een vanzelfsprekendheid is, is dit voor kinderen vaak niet het geval. Ze worden namelijk vaak abrupt uit hun bezigheden gehaald, waardoor je als ouder al met 1-0 achter staat. Om ervoor te zorgen dat het allemaal een stuk soepeler verloopt, is het aan te raden rustig de tijd te nemen. Dit houdt in dat je niet pas begint op het tijdstip dat je je kinderen eigenlijk in bed zou willen hebben liggen. Wat dus verstandig is om te doen, is om je kind alvast voor te bereiden. Zijn ze nog een spelletjes aan het doen of een filmpje aan het kijken, geef ze dan op tijd aan dat het daarna tijd is om naar bed te gaan. Zo kunnen ze zich er mentaal vast op voorbereiden en is de kans op een rustig verloop veel groter.

Zorg voor routine

Kinderen zijn het meest gebaat bij rust en regelmaat. Dat houdt dus ook in dat je het bedritueel een vanzelfsprekendheid moet maken. Op deze manier weet je namelijk zeker dat het steeds eenvoudiger gaat. Door iedere avond hetzelfde te doen, weet een kind exact wat er van hem of haar verwacht wordt en zul je merken dat het naar bed gaan een feestje wordt. Zo kun je bijvoorbeeld beginnen met het inpakken van de rugtas of schoudertas voor de volgende dag, gevolgd door het aandoen van de pyjama, de tanden poetsen en een verhaaltje voorlezen.

Gebruik de klok

De klok is natuurlijk de perfecte manier om je kinderen te doen laten beseffen wanneer ze naar bed toe moeten. Of ze nu wel of geen klok kunnen kijken, maakt in deze niet zo heel veel uit. Heb je een klok met wijzers, dan kun je natuurlijk spelen met de plek waarop de wijzer staat. Op het moment dat de ‘grote’ wijzer bovenaan staat, moeten ze naar bed. Je zult zien dat ze het dan steeds leuker beginnen te vinden en ze uiteindelijk zelfs door beginnen te krijgen hoe laat of het is. Wat absoluut niet handig is om te doen, is om je kind aan te leren dat ze naar bed toe moeten wanneer het donker is. Je kunt je namelijk wel voorstellen wat er gebeurt op het moment dat het zomer is en het langer licht blijft.