Dit moet je doen als je peuter niet wil slapen

Je peuter is overdag een vrolijk kind, maar als het bedtijd is begint de ellende. Je zoontje of dochtertje roept en blijft net zo lang huilen tot jij naar boven komt. Dit is een hele vervelende situatie, maar gelukkig wel één waar je iets aan kunt doen. Het kan wat tijd kosten, dit is bij iedere peuter verschillend. En ook de oorzaken kunnen bij ieder kind anders liggen. Maar als je deze stappen volgt slaapt jouw zoon of dochter voortaan heerlijk door.

Te druk met ontdekken

Een reden voor het gehuil kan zijn dat je kind gewoon nog niet wil slapen. Op deze jonge leeftijd ontdekken ze veel en ontwikkelen ze razendsnel. In alle opwinding willen ze ’s avonds nog niet slapen en gaan ze huilen. Hier is regelmaat de sleutel tot succes. Wees zelf duidelijk en consequent met bedtijden en andere regeltjes omtrent het slapengaan.
Een andere reden kan zijn dat ze last hebben van verlatingsangst. Je lieveling ziet je weglopen en wil niet alleen in bed slapen. Hier kun je op verschillende manieren mee om gaan.

De vijf-minuten check

Je kunt af en toe gaan kijken bij je peuter en aangeven dat je over vijf minuten weer komt kijken. Na vijf minuten kom je terug en zeg je dat je over tien minuten weer komt kijken. Dit gaat door tot je peuter in slaap valt. De volgende dag herhaal je dit, maar gedurende de week laat je steeds meer tijd tussen de korte bezoekjes zitten.

De dag afronden: heel belangrijk

Het kan ook zijn dat de dag voor je kind nog niet duidelijk is afgerond. Soms kan een peuter moeilijk begrijpen dat het ineens bedtijd is. Daarom is het belangrijk om hier duidelijkheid in te geven. Dit kun je op verschillende manieren doen. Zo kun je gedurende de dag je peuter duidelijk aangeven wat er gaat gebeuren. Ook voor het slapengaan is een vast ritueel handig, zodat je kindje precies weet wat er gaat gebeuren. Zolang je niet van dit ritueel afwijkt, zal je kind er helemaal in meegaan.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties