Help, mijn kind wil niet slapen!

Je zoon of dochter wil niet slapen. Waar doe je als ouder goed aan? Het kan zijn dat ze gewoon een tijdelijke fase heeft die ook vanzelf weer over gaat. In dat geval probeert je kind je te testen om te kijken of je snel toegeeft. Het kan kleinschalig zijn: je kind gaat zeuren wanneer je zegt dat het bedtijd is, maar gaat daarna toch slapen. Als je consequent blijft in de bedtijd zal dit waarschijnlijk ook zo weer over gaan.

Een groter probleem

Het kan ook een groter probleem worden: je kind blijft zeuren, komt uit bed om te zeggen dat hij of zij niet kan slapen en houdt dit gedrag tot laat in de avond vol. Met als gevolg dat je kind de volgende dag erg prikkelbaar is en moe. Dit kan een slopende periode zijn, voor zowel jou als ouder maar ook voor je kind. Het is heel belangrijk om de slaapkamer een plek te laten zijn om tot rust te komen. Wanneer je je kinderen voor straf naar hun kamer stuurt, gaan ze de kamer associëren met angst en straf.

Beloon het gedrag niet

Stuur je kinderen dus niet naar hun kamer als ze straf krijgen. Wanneer ze hun gedrag omtrent het slapen tonen door telkens naar beneden te komen, is het belangrijk om het gedrag geen aandacht te schenken. Blijf duidelijk en consequent. Dan wordt het voor je kind duidelijk dat aandacht vragen geen zin heeft.

Bang in het donker

Het komt ook regelmatig voor dat ze niet willen slapen omdat ze bang zijn. Ze hebben een nachtmerrie gehad, ze kunnen maar moeilijk in slaap komen of ze zijn bang in het donker. Hier zijn meerdere oplossingen voor: laat je kind warme melk drinken voor ze gaan slapen, hierdoor vallen ze gemakkelijker in slaap. Klets voor het slapengaan nog even met je kind of lees voor, hierdoor vallen ze rustig in slaap en zullen ze dus ook niet angstig zijn. Voor kinderen die bang zijn in het donker kun je een klein lampje aanschaffen.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties