Tips om ‘s avonds makkelijker in slaap te komen

Slaap is een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Het helpt ons lichaam te herstellen en te regenereren, en het speelt een belangrijke rol in het reguleren van hormonen en het handhaven van een gezond immuunsysteem. Wanneer we niet genoeg slaap krijgen, kan dit leiden tot een verhoogd risico op gezondheidsproblemen zoals obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en depressie. Het kan ook invloed hebben op onze mentale prestaties, waaronder concentratie, geheugen en reactiesnelheid. Er wordt aanbevolen om volwassenen 7-9 uur slaap per nacht te krijgen, kinderen en adolescenten hebben meer slaap nodig. Heb jij moeite met in slaap komen? Dan hebben wij een aantal handige tips voor je.

Sporten

Regelmatige lichaamsbeweging kan de kwaliteit van de slaap verbeteren en helpen om een gezonde slaaproutine te ontwikkelen. Lichaamsbeweging kan het slaappatroon verbeteren door de hoeveelheid diepe slaap te verhogen en de hoeveelheid tijd die nodig is om in slaap te vallen te verminderen. Het kan ook helpen om stress te verminderen en de stemming te verbeteren, wat beide bijdragen aan een betere slaap. Er is aanbevolen om elke dag minimaal 150 minuten matig intensief of 75 minuten intensief te bewegen. Het is echter wel van belang om te weten dat te veel intensieve beweging voor het slapen gaan kan leiden tot een verstoorde slaap. Een rustige wandeling drentsche aa is bijvoorbeeld prima om voor het slapen gaan te doen. Wandelen in drenthe kan namelijk op allerlei prachtige plekken.

Vermijd telefoongebruik

Het gebruik van een smartphone of tablet voor het slapen gaan kan de kwaliteit van de slaap negatief beïnvloeden. Het blauwe licht dat wordt uitgezonden door deze apparaten kan de afgifte van melatonine, een hormoon dat verantwoordelijk is voor het regelen van onze slaapcyclus, belemmeren. Dit kan leiden tot moeite met in slaap vallen en een verstoorde slaap. Het is aanbevolen om het gebruik van elektronische apparaten minstens een uur voor het slapen gaan te vermijden. Als je het toch moet gebruiken, overweeg dan om een ‘night mode’ of een ‘blue light filter’ te gebruiken, of om een speciale bril te dragen die blauw licht filter.

Drink geen koffie

Het drinken van koffie voor het slapen gaan kan inderdaad de kwaliteit van de slaap negatief beïnvloeden. Koffie bevat cafeïne, een stimulerend middel dat de afgifte van adenosine in de hersenen remt. Adenosine is een chemische stof die bijdraagt aan de vermoeidheid en speelt een rol in het reguleren van de slaapcyclus. Door cafeïne te consumeren, kan de afgifte van adenosine worden vertraagd en kan het moeilijker worden om in slaap te vallen. Het is daarom aanbevolen om geen koffie te drinken in de periode van 4-6 uur voor het slapen gaan, om te voorkomen dat je moeilijk of zelfs helemaal niet in slaap komt.

Raadpleeg je huisarts

Het kan natuurlijk zo zijn dat je om wat voor reden dan ook probleme houdt met slapen. Ook wanneer een vaste bedtijd geen uitkomst biedt, is het raadzaam om je huisarts te raadplegen. Te weinig slaap kan namelijk zorgen voor ontzettend veel problemen. Een keer is het niet zo erg, maar wanneer het structureel is, zul je al snel merken dat je last krijgt van concentratieproblemen of andere lichamelijke en ook mentale klachten.