Zo zorg je dat je baby voldoende slaap krijgt

Voldoende slaap is vooral voor pasgeboren baby’s natuurlijk van groot belang. Waar een baby zo’n 16 tot 20 uur per dag slaap nodig heeft, kun je je dus wel voorstellen dat het voor de ouders een belangrijke taak is om ervoor te zorgen dat je kleintje ook daadwerkelijk deze rust krijgt die ze nodig hebben. Omdat het vandaag de dag steeds meer een trend is om je baby in de box in de woonkamer te laten liggen, hebben wij een aantal handige tips voor je, die je kunnen helpen ervoor te zorgen dat je kindje ook de benodigde slaap krijgt. Uiteraard is het per kind verschillend of het wel of niet werkt, maar vaak kom je met een aantal kleine veranderingen al een heel eind. Daarnaast moet je ook niet vergeten dat het ene kind simpelweg meer slaap nodig heeft dan het andere kind. Lees deze tips daarom dus ook zorgvuldig door, maar projecteer ze niet direct één op één op je eigen baby.

Ritme

Een vast slaap- en waakritme kan helpen bij het bevorderen van een gezonde slaap voor baby’s. Het creëren van een vast ritme, ook in het weekend, kan de baby helpen om beter te leren onderscheid te maken tussen dag en nacht en om een regelmatiger slaappatroon te ontwikkelen. Het is belangrijk om professioneel advies te zoeken als er slaapproblemen zijn. Uiteraard kan het een keer voorkomen dat je kindje wat minder slaapt. Dit zien we bijvoorbeeld vooral tijdens een regeldag baby. Dit is een dag, waarop je baby een welbekend ‘sprongetje’ maakt. Dit kan er daarom dan dus ook voor zorgen dat je wat huileriger zijn dan wat je normaal gewend bent. Niet om je zorgen over te maken uiteraard.

Slaapomgeving

Zoals we eerder aan hebben gegeven, zien we steeds vaker dat ouders ervoor kiezen hun kindje beneden in de box te laten liggen. Uiteraard is dit voor een keer niet zo erg, maar wanneer je dit dagelijks doet, zal je kindje niet gaan wennen aan zijn of haar slaapkamer. Daarbij komt ook dat ze, vooral wanneer ze heel licht slapen, van ieder geluidje wakker kunnen worden. De kwaliteit van slaap is dan vele malen minder, waardoor de kans bestaat dat je kindje een verstoort slaapritme gaat ontwikkelen. Verstandig is daarom dus ook om je kind in een rustig omgeving neer te leggen, waar het donker en stil is. Zo kunnen ze volledig tot rust komen en zul je merken dat ze probleemloos uren achter elkaar kunnen blijven slapen.

Veiligheid

Veiligheid gaat natuurlijk voor alles. Niet voor niets is er daarom ook in het kader van ‘veilig slapen’ een tog waarde waaraan je moet voldoen. Dat wil zeggen dat er geen losse voorwerpen in het bedje liggen, wat ze over hun neus en mond kunnen krijgen. Ook is het belangrijk dat de dekens goed vastliggen, zodat ze er niet onder kunnen schuiven wanneer ze erg actief zijn. Is je kindje nu heel erg druk tijdens de slaap, dan kan het inbakeren ook een uitkomst bieden.