Hoeveel slaap heeft een kind nodig en is dat bij ieder kind hetzelfde? Het gemiddeld aantal uur ligt per leeftijd vast, maar dit is zeker niet hetzelfde bij ieder kind. Het ene kind heeft minder slaap nodig dan de ander, maar over het algemeen is het handig om uit te gaan van een gemiddelde. Online staan veel handige schema’s, maar je kunt ook zelf heel eenvoudig uitrekenen hoeveel slaap jouw kind nodig heeft en hoe laat je kind dus naar bed moet.

Gemiddelde slaapuren

Hoe jonger een kind is, hoe meer slaap het nodig heeft. Een baby slaapt sowieso al bijna de hele dag, en ook als ze iets ouder worden slapen kinderen nog veel. Vanaf vier jaar begint er echt een patroon te ontstaan als het gaat om aantal uren slaap. Kinderen van vier jaar slapen gemiddeld twaalf uur per dag. Daarna wordt het als de leeftijd omhoog gaat ook minder. Dus kinderen van 5 en 6 jaar slaapt elf en een half uur en kinderen van 7 en 8 elf uur. Dit wordt steeds minder en zo wordt het tien en negen uur.

Bereken de bedtijd

Hoe bereken je wat de goede bedtijd is voor je kind? Dat kun je gemakkelijk uitrekenen. Als je weet hoe laat ze uit bed moeten om naar school te gaan, trek je het aantal uren slaap van dit tijdstip af en zo kom je op de juiste bedtijd. Als je merkt dat je kind ’s ochtends nog heel moe is kun je de bedtijd ook vervroegen.

Genoeg slaap is goed voor de ontwikkeling

Volwassenen hebben gemiddeld zeven tot acht uur slaap per nacht nodig. Dit zijn slechts gemiddelden, want er zijn ook volwassenen die met zes uur slaap genoeg hebben, maar er zijn ook mensen die aan negen uur pas genoeg hebben. Dit is bij kinderen precies hetzelfde. Over het algemeen zijn de verschillen hier wel wat kleiner, omdat kinderen slaap ook hard nodig hebben om alle indrukken van de dag te verwerken, maar ook om hun lichaam en hersenen te laten ontwikkelen.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties