Voor kinderen is een vast ritme van essentieel belang. Dat begint al met het opstaan en eindigd met het naar bed gaan. Toch kan het zijn dat je kind het lastig vindt om de slaap te kunnen vatten. Met name wanneer ze wat ouder worden, kan het zijn dat ze beneden willen blijven zitten en dus absoluut niet naar boven willen. Om er dan voor te zorgen dat je kind hier weinig tot geen last meer van heeft, hebben wij een aantal handige tips voor je, die jou en vooral ook je kind kunnen helpen om in het juiste slaapritme te geraken.

Spreek een tijd af

Wanneer je kinderen wat ouders zijn en ook zelf klok kunnen kijken, is het verstandig om een tijd af te spreken wanneer ze naar bed moeten. De gemiddelde bedtijd 11 jaar ligt zo rond de klok van 21.00 uur. Afhankelijk van hoeveel slaap je kind nodig heeft om de volgende dag optimaal te kunnen presteren, kun je een vaste tijd afspreken waarop je kind naar bed gaat. Dit heeft een aantal voordelen. Allereerst zorgt het ervoor dat je een vast ritme krijgt, waardoor je kind op lange termijn niet meer beter weet dan dat het rond deze tijd naar bed gaat. Dit komt doordat de biologische klok in het lichaam zich aan gaat passen, waardoor je kind vanzelf rond deze tijd wat vermoeider begint te raken.

Bereid je kind voor

Is de bedtijd 12 jaar van je kind 21.00 uur, dan is het belangrijk je kind hierop voor te bereiden. Daarmee bedoelen we niet dat je om 20.55 moet zeggen dat ze met 5 minuten naar bed moeten, maar zorg ervoor dat je een half uur van tevoren de eerste signalen afgeeft dat ze zich er langzaam op kunnen voorbereiden. Doe je dit niet, dan kan het voor een kind heel abrupt overkomen. Vooral wanneer ze wat jonger zijn en nog niet zelf instaat zijn om klok te kunnen kijken, is het verstandig om te werken met termen als, ‘na dit filmpje gaan we naar bed’ of ‘als je je drinken op hebt, gaan we tandenpoetsen en naar boven’. Uiteraard moet je er met laatstgenoemde wel opletten dat ze niet ineens een half uur over de laatste twee slokken drinken zullen doen.

Sta iedere ochtend op dezelfde tijd op

Bij slapen hoort opstaan, des te belangrijker is het dus dat je niet alleen rekening houdt met de bedtijd van je kind, maar ook met het opstaan. Om een goed slaapritme te kunnen creëren, is het ook belangrijk dat ze iedere ochtend op dezelfde tijd opstaan. Nu is het een keer niet zo erg dat ze langer blijven liggen, zoals in het weekend, maar doordeweeks is een vaste routine van essentieel belang. Zet daarom dus een wekker bij ze op de slaapkamer en doe alles iedere dag in dezelfde volgorde. Opstaan, wassen/douchen, tandenpoetsen, ontbijten en naar school. Je zult merken dat je hier niet alleen als ouders ontzettend veel baat bij hebt, maar dat ook je kind dit als zeer prettig zal ervaren. Uiteraard mag het tijdens de vakanties rustig een keer in een andere volgorde zijn en dat ze pas na het ontbijt gaan douchen en aankleden bijvoorbeeld.