Voor kinderen is het natuurlijk ontzettend belangrijk dat ze een vast ritme hebben. Vooral wanneer ze doordeweeks naar school gaan, is het aan te raden om je kind iedere avond op dezelfde tijd naar bed te doen, zodat ze voldoende slaap krijgen en ook wennen aan dit ritme. Toch kan het voorkomen dat je kind een keer wat later slaapt. Nu is dat voor een keer niet erg, maar kan structureel later naar bed zorgen voor de nodige problemen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een kind dat tijdens de gehele vakantie laat naar bed is gegaan? De kans dat deze op maandag fris en fruit opstaat om weer naar school te gaan, die is natuurlijk vrij klein. Een paar dagen later naar bed tijdens de vakantie is natuurlijk geen probleem, maar hoe doe je dit eigenlijk wanneer je op vakantie gaat ?

Het belang van bedtijd

Het is belangrijk voor kinderen om een regelmatig slaapschema te hebben, waaronder een vast bedtijd, omdat dit helpt bij het reguleren van hun biologische klok en hun slaap-waakritme. Dit kan hun slaapkwaliteit verbeteren en kan ook bijdragen aan een betere concentratie, geheugen en leerprestaties. Bovendien kan een regelmatige bedtijd ook helpen bij het voorkomen van slaapproblemen zoals insomnia en slapeloosheid. Het is daarom dus ook belangrijk om tijdens de vakanties rekening te houden met het aanhouden van een schema. Uiteraard mogen ze tijdens de vakantie naar Bari gerust een paar dagen later naar bed, maar probeer er wel voor te zorgen dat je het enigszins binnen de perken houdt.

Maak het niet te laat

Het kan verleidelijk zijn om de bedtijd van je kind tijdens de vakantie later te laten zijn, omdat ze geen school hebben en waarschijnlijk meer tijd willen spenderen met activiteiten of met familie en vrienden. Echter, dit kan hun slaap-waakritme verstoren en kan leiden tot slaapproblemen, zoals moeite met in slaap vallen en/of wakker worden en een slechte slaapkwaliteit. Het is daarom het beste om de bedtijd van je kind zo veel mogelijk hetzelfde te houden, zelfs tijdens de vakantie, zodat ze hun slaap-waakritme behouden en hun slaapkwaliteit behouden blijft. Wil je ze dan toch een keer langer laten opblijven, zorg er dan wel voor dat je ze laat weten dat het geen gewoonte is.

Maak er geen gewoonte van

Ook tijdens de vakantie is het aan te raden om je kind niet te laat naar bed te laten gaan. Uiteraard mogen ze tijdens de vakantie, wanneer jullie met z’n allen naar het oude stadscentrum, ook wel Bari Vecchia genoemd, rustig een keer wat later naar bed. Wel is het dan belangrijk dat je ze vertelt dat het niet iedere dag ‘feest’ is en ze de dag erna weer op een normaal tijdstip naar bed gaan. Zo voorkom je een vervelende discussie tijdens je vakantie en weten je kinderen ook direct waar ze aan toe zijn tijdens de vakantie. Wil je ze nu toch regelmatig later naar bed laten gaan, zorg er dan voor dat je tijdig voordat school weer begint afbouwt.